BCG aşısı yanlış yapılırsa ne olur?
BCG aşısının yan etkileri var mıdır? – En sık görülen yan etkiler lokal ülserasyon ve lokal lenfadenittir. Cilt içine değil de yanlışlıkla cilt altına uygulanması sonucu oluşur. İntradermal enjeksiyon uygulanan ve bağışıklığı normal olan hastalarda görülme riski %1’dir.
Aşı yeri şişerse ne yapılır?
– Aşı yapılan bölgede ağrı, şişlik veya kızarıklık varsa enjeksiyon yapılan kol yukarı kaldırılmalıdır. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. – Kendinizi yorgun hissediyorsanız dinlenin ve bol sıvı tüketin.
BCG aşısısından sonra banyo yapılırsa ne olur?
Aşılamadan sonra bebek yıkanabilir, ancak iki aylık BCG aşısından sonra bebek 48-72 saat (3 gün) yıkanamaz. Ebeveynler aşılamadan sonra oluşan şişlik veya kızarıklık nedeniyle bebeğin rahatsız olmasını önlemek isterlerse banyoyu birkaç gün erteleyebilirler.
Aşı yaparken kan gelirse ne olur?
Aşı solüsyonu uygulanmadan önce, enjektörün pistonu geri çekilerek enjektöre kan akışı olup olmadığı kontrol edilir ve böylece intravenöz enjeksiyon önlenir. Kan gelirse, yeni bir doz alınır ve yeni bir enjeksiyon yeri belirlenir.
BCG aşısı nereye vurulur?
Aşı, bir yaşın altındaki çocuklara 0,05 ml, bir yaşın üzerindeki çocuklara ise 0,1 ml dozunda uygulanır. Aşı genellikle sol omuzun deltoid kasına tek doz olarak uygulanır.
Bebeklerde verem aşısı iltihap yapar mı?
👉Aşıdan sonra 6 hafta içinde 20 mm çapında bir papül oluşur, bu papül kabuklanır ve dışarı çıkıp iyileşmesi 10 haftayı bulabilir, iz kalır. 👉Bu nedenle şişlik ve iltihap oluşması normaldir, hatta aşının iyi karşılandığını bile söyleyebiliriz.🤪 👉Boyun ve koltuk altı lenf bezleri yani bezler de şişebilir.
Aşı yerinde sertlik ne zaman geçer?
Aşıdan yaklaşık 1-2 ay sonra, aşı yerinde ilk önce sertleşme, ardından küçük, sivilce benzeri bir kızarıklık belirir. Bu sivilce yavaş yavaş kabuk bağlar ve sonra iyileşerek iz bırakır. Bu yara bölgesine müdahale edilmemeli ve kabuk çıkarılmamalıdır.
Bebeklerde aşı yerinin şişmesi normal mi?
Tüm aşılamalardan sonra enjeksiyon yerinde (iğne) ağrı, şişlik ve kızarıklık çeşitli derecelerde (%5-60) görülebilir. Bu reaksiyon özellikle tetanos aşısının tekrar tekrar uygulanmasıyla daha sık görülür. Semptomlar genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden kaybolur.
BCG aşısı canlı mı?
Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirüs aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı.
BCG aşısı neden iz bırakır?
8. haftada, birkaç hafta sonra düşerek iz bırakan bir kabuk oluşur. Bu durum bebeklerin %90-95’inde görülür ve normaldir. Aşılanmış ancak iz bırakmamış bir bebek, aşı olmadığı anlamına gelmez. Bazı bebeklerde iz kalmayabilir.
Verem aşısının tuttuğu nasıl anlaşılır?
BCG aşısı 2. ayda yapılır, tek doz yapılır. 5 yaşında PPD kontrolü ile tekrarlanır. Aşıdan 3-4 hafta sonra aşı yerinde kızarıklık ve kabuklanma görülür. Bu aşının işe yaradığını gösterir.
İğne damara denk gelirse ne olur?
Kan sulandırıcı enjekte edildiğinde bir miktar kanama olması ve enjeksiyondan sonra bölgede morarma olması normaldir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. İğnenin ucu çok ince ve kısa olmasına rağmen, cilde nüfuz ettiğinde kılcal damarlardaki hasar nedeniyle kanama meydana gelebilir.
Eskiden kolda iz bırakan aşı nedir?
Tüberküloz aşısı, BCG aşısı olarak da bilinir, genellikle doğumdan sonra verilen aşılardan biridir. Ancak bu aşı zatürreye karşı koruma sağlayabilir. Sonuç, 3 aylıktan itibaren bebeklere tüberkülin testi yapıldıktan sonra değerlendirilir.
Aşı sinire denk gelirse ne olur?
Enjeksiyonun sinir ile kılıfı/fasikül arasına yapılması veya ilacın sinirin yakınında veya epinöral seviyede birikmesi durumunda; sinire doğrudan hasar vermek yerine, verilen ilacın niteliği gereği nöronal hasar meydana gelmektedir.
Verem aşısı 2 kere yapılırsa ne olur?
Aşının ikinci dozu bir ay sonra, üçüncü dozu ise 6 ay sonra yapılır. Aşının hiçbir yan etkisi yoktur.
Hiporesponsif atak nedir?
Hipotonik-hiporesponsif nöbet: Aşılamadan sonraki 24 saat içinde aniden başlayan solukluk, uyaranlara yanıtın azalması veya kaybolması, kas tonusunun azalması veya kaybolmasıdır.
Verem aşısı izi yoksa ne olur?
Bu durum bebeklerin %90-95’inde görülür ve normaldir. Aşılanmış ancak iz kalmamış bir bebek, aşı olmadığı anlamına gelmez. Bazı bebeklerde iz kalmayabilir.