Çekişmesiz yargı hangi mahkemede görülür?
Çekişmesiz yargı yetkisinde, medeni sulh mahkemesinin görevi esastır ve diğer medeni mahkemelerin görevi bir istisnadır. Diğer mahkemelerin de çekişmesiz hukuk davalarında yargı yetkisine sahip olabilmesi için açık bir yasal düzenleme gereklidir. Bunlar şunlardır: Aile mahkemesi, aile hukukuyla ilgili konulardan sorumludur.
Çekişmesiz yargı işleri istinaf edilir mi?
İtirazsız mahkeme kararlarına karşı sadece kanun yolu mümkündür; kanun yolu genellikle kapalıdır (m.387) Yargı dışı faaliyet Muğla Barosu › Dosyalar › ppointMuğla Barosu › Dosyalar › ppointPPT
Konkordato çekişmesiz yargı işi midir?
Konkordatoda kayyum atanması da itirazsız bir yargı meselesidir ve karar konkordatonun onayını inceleyen mahkeme tarafından verilir. Adi konkordatoyu yerine getirmek için atanan kayyum – DergiParkDergiPark › İndir › Makale dosyasıDergiPark ›. İndir › Makale dosyası
Vesayet çekişmesiz yargı mı?
Vesayet hükümleri kamu düzenine ilişkindir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382/2b-19. maddesi. Vesayet işlerinin çekişmesiz yargı işleri olduğunu, 385. maddesinde niteliğine uygun olduğu ölçüde basit yargı yolu uygulanacağını, 317. maddesinde ise sanığa tebligat yapılması gerektiğini hükme bağlamıştır. 385. Madde Yargılama Usulü – Avukat Baran Doğan Avukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-Makale-…Avukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-Makale-…
Çekişmesiz yargı kararları nelerdir?
(1) İhtilafsız yargı, mahkemelerin kendi yetki alanına giren konularda aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre kanunu uygulamaları anlamına gelir: a) Taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan haller. b) İlgililerin ileri sürülebilecek bir haklarının bulunmadığı haller. c) Hakimin re’sen hareket ettiği haller. HMK Madde 382 İhtilafsız yargı işleri – Avukat Baran DoğanAvukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-article-…Avukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-article-. ..
Sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi, belirli özel hukuk davalarını görmek için kurulmuştur ve Asliye Hukuk Mahkemesi olan Ana Mahkeme ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Her adliyede Sulh Hukuk Mahkemesi bulunması zorunludur. Kanun aksini öngörmediği sürece, bu mahkeme çekişmesiz hukuki meselelerle ilgilenir.
Hangi davalar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başına temyiz edilemez. Ancak ara karara karşı kesin kararla birlikte temyiz imkânı vardır. Adli yardım başvurusunun reddine ilişkin itiraz üzerine verilen karara temyiz edilemez. Kesin karara karşı temyiz başvurusu yapılamaz. Temyiz nedir ve ne anlama gelir? – Denktaş Hukuk BürosuDenktaş Hukuk Bürosu › Aile Hukuku › Temyiz nedir? Denktaş Hukuk Bürosu › Aile Hukuku › Temyiz nedir?
Anlaşmalı boşanma çekişmesiz yargı mı?
Yargı dışı yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 382-388. maddeler altında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmaya gelince, HMK Md. 382/2’de sayılan yargı dışı mahkeme işleri arasında yer almamaktadır.
Daha önce Yargıtay’a giden dosya İstinaf’a gider mi?
Temyiz sonucunda Yargıtay Ceza Dairesi’nin kararı bozması halinde, karar tekrar kesinleşmez. Temyiz sonucunda ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozulursa, dosya İstinaf Mahkemesi’ne veya İstinaf Ceza Mahkemesi’ne iade edilir – Avukat Baran DoğanAvukat Baran Doğan › yargitay-temyiz-başvurusuAvukat Baran Doğan › yargitay-temyiz-başvurusu
Konkordato komiserini kim atar?
2004 tarihli İcra ve İflas Kanunu’nun 290. maddesi, konkordato komiserlerinin bölgesel bilirkişi kuruluşları tarafından hazırlanan listeden seçilmesini öngörmektedir. Konsorsiyum komiserinin başvuru usul ve esaslarına ilişkin duyuru – Uzmanlık Dairesi Başkanlığı – Adalet Bakanlığı › Ana Sayfa › Sayfa detayları › k…Uzmanlık Dairesi Başkanlığı – Adalet Bakanlığı › Ana Sayfa › Sayfa detayları › k…
Konkordatoya hangi mahkeme bakar?
İflas etmemiş borçlu için konkordatodan sorumlu mahkeme, borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesidir. Bir yerde asliye ticaret mahkemesi yoksa, o yerdeki asliye hukuk mahkemesi, konkordatodan sorumlu asliye ticaret mahkemesidir.
Konkordato talebi reddedilirse ne olur?
Konkordato başvurusu reddedilirse ne olur? Konkordato onay başvurusu reddedilirse, borçlu şirket için iflas gerekliliklerinden biri karşılanırsa mahkeme otomatik olarak iflas emrine karar verecektir. Konkordato nedir? Hukuki karşılığı nedir? – KolayBiKolayBi › Blog › Konkordato-ne-anlamına-gelir…KolayBi › Blog › Konkordato-ne-anlamına-gelir…
Vesayet davaları nerede görülür?
Vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesi, denetim makamı ise Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. İLERİ TAKİP VE İLERİ TAKİP HAKKINDA AÇIKLAMALAR… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı › Medya › Vesayet işlemleri ve vazolar… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı › Medya › Vesayet -İşlemleri-ve-Vazolar…
Vasi kaç yıllığına atanır?
ii. TMK’nın 456. maddesine göre, vasi genellikle iki yıllık bir süre için atanır. İki yıllık sürenin dolmasından sonra, vesayet makamı görev süresini her seferinde ikişer yıl uzatabilir; dört yılın sonunda, vasi görevden çekilme seçeneğine sahiptir. Vesayetin sona ermesi YÖNETİM Avukatlar | Hukuk Bürosu › Makale › Vesayet yükümlülüğünün sonu… YÖNETİM Avukatlar | Hukuk Bürosu › Makale › Vesayet yükümlülüğünün sonu…
Bir kişi kaç kişiye vasi olabilir?
Vasi olarak atanacak kişinin belirlenmesinde belirli kriterler göz önünde bulundurulur. Ayrıca vesayet daireleri ve hakimleri vasi olarak atanamaz. Hakim gerekli görürse birden fazla kişiyi vasi olarak atamak mümkündür. Vasi Olarak Atanacak Kişinin Belirlenmesi 2024 – Avukat Çiğdem Altuntaş -t…
Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?
Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.
HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?
(1) Kanunda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki hâllerde olağan yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Kanunun dosya üzerinden doğrudan doğruya karar vermesine izin verdiği dava ve işler.
Hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü nedir?
Basit yargılama usulü, HMK’nın 316. maddesi uyarınca daha kısa sürede sonuçlandırılması gereken, daha kısa sürede incelenmesi gereken ve daha basit bir incelemeyle sonuçlandırılabilecek davalar ve işler için kabul edilen daha basit, daha hızlı bir yargılama usulüdür. Avukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-article-…Avukat Baran Doğan › Blog › Mevzuat › hmk-article-…
Sulh mahkemesi nedir?
Sulh Hukuk Mahkemesi; Asliye Hukuk Mahkemesi ile birlikte özel hukuk davalarının bir kısmını görmek üzere kurulmuş, esas yargı yetkisini temsil eden iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun, md.