Kameti kim getirir?
Kamet getiren kimsenin temiz, akıllı ve erkek olması gerekir. Buna göre abdest almayan, cünüp, deli, içkici ve kadının kameti mekruh sayılır. İşareti getirenin salih bir kimse olması tavsiye edilmiştir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/268-270; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inaye, 1/227).
Tek başına namaz kılan kişi kâmet getirir mi?
Cemaate yetişemeyen bir kimse, camide tek başına namaz kılarken ikametgah kılması gerekir mi? Beş vakit namazın cemaatle kılındığı camilere, o vaktin farz namazını kılmak için giren kimseler, cemaatle veya tek başına namaz kılmak isterlerse ezan ve ikametgah okumalarına gerek yoktur.
Kadın kocasının yanında namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü ’l-erbe’a, 1/268).
Koca karısına imamlık yapabilir mi?
Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.
Kâmet getiren kişi kimdir?
Müezzin; ezan okuyan, kamet getiren, namazı kılan kişidir.
Kâmet getirmek kadınlara farz mı?
Kadınları erkeklerden ayıran hususlar şunlardır: a) Tek başına namaz kılan erkekler ezan ve ikamet getirirler. Kadınlar ise ne ezan ne de ikamet getirirler.
Evde namaz kılarken kâmet getirmek şart mı?
Anasayfa / NAMAZ / Ezan, İkamet ve Tesbihat / İmam ikamet getirebilir mi? İmam ikamet getirebilir mi? İkamet, farz namazların sünnetlerinden biri olduğundan (Buhari, Ezan, 2 [605]; Müslim, Salat, 5 [378]), terk edilmesi mekruhtur.
Kâmet getirmeyi unutursam namaz kabul olur mu?
Ezan ve ikamet namazın sünneti olduğundan ve vakit olmadığından, kaza namazı kılarken ezan ve ikamet sünnettir. Namazı terk etmek ezan ve ikamet geçerli olsa da uygun değildir.
Erkekler kâmet getirmek zorunda mı?
İslam’da, İkamet erkeklere özgü bir Sünnettir ve ezana benzer şekilde namazlardan önce okunur. Ancak, Kamiet’te, “Hayye ale’l-felâh” ifadesinden sonra, “Kad Kâmetis Salah” iki kez söylenir.
Yatak odasında namaz kılınır mı?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Kadın ve erkek yan yana oturabilir mi?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Erkeklerle kadınların bir araya gelmesi, bir araya gelmeleri, bir arada bulunmaları, kalabalık bir yerde oturmaları ve kadınların erkeklerle birlikte olması İslam Şeriatı’nda haramdır. Çünkü bunlar fitne ve şehveti uyandıran ve onları fuhşa ve günaha iten etkenlerdir…
Açık kadının namazı kabul olur mu?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
Anne oğul namaz kılabilir mi?
Nafile namaz kılan bir kimse, anne ve babası tarafından çağrılırsa, kişi namazını bozar ve ciddi bir ihtiyaç olmasa bile anne ve babasına itaat eder. Ancak, anne ve baba, çocuklarını namazlarına karşı geldikleri ve namazlarını bozmak istedikleri için çağırırlarsa, onlara itaat etmek gerekmez.
Tesbih namazını kadın kıldırabilir mi?
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın cevabı: “Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre kadının kadınlara namaz kıldırmasında bir sakınca yoktur.”
Kadınlar salvarla namaz kılınır mı?
Vücudu örten rahat bir kıyafet giyilebilir. Kapıdan çıkarken, pencereden bakarken, balkonda otururken, görüntülü görüşme veya internet konuşmaları yaparken bu kıyafetle görülmekten kaçınılmalıdır. Bu kıyafetle, namaz sırasında örtülmesi gereken yerler örtüldükten sonra namaz kılınabilir.
Kâmet yapan kişiye ne denir?
Sözlükte “çağıran, ezan okuyan, çağrıyı ileten” anlamlarına gelen müezzin kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de iki âyette “münâdî” anlamında geçmektedir (el-A’râf 7/44; Yûsuf 12/70).
Kâmet olmazsa ne olur?
İkamet, farz namazların sünnetlerinden biridir (Buhari, Ezan, 2 [605]; Müslim, Salat, 5 [378]), bu yüzden onu terk etmek mekruhtur. Çünkü ikamet, namaza başlamaya hazırlıktır. Namaza ne zaman başlamanız gerektiğini bildiren bir uygulamadır.
Kâmet nerede getirilir?
İslam’da, İkamet erkeklere özgü bir Sünnettir ve ezana benzer şekilde namazlardan önce okunur. Ancak, Kamiet’te, “Hayye ale’l-felâh” ifadesinden sonra, “Kad Kâmetis Salah” iki kez söylenir.
Hem imam hem müezzin olunur mu?
Peki imam aynı zamanda müezzinlik de yapabilir mi? CEVAP: Evet yapabilir. İmamın aynı zamanda müezzinlik de yapması güzeldir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat ezan okumuş, namazı kıldırmış ve öğle namazını imam olarak kılmıştır.