İçeriğe geç

Mütalaa Ne Oluyor

Mütalaa verildikten sonra ne olur?

Esaslar hakkında açıklama yapıldıktan sonra, davalı ve avukatına esaslar hakkında savunmalarını sunma hakkı verilir. Davalı ve avukatı esaslar hakkında savunmalarını sunmak için “makul bir süre” talep etme hakkına sahiptir.

Savcının mütalaa vermesi ne demek?

Başka bir deyişle, savcının uyuşmazlığın nasıl çözümleneceğine ilişkin nihai görüşüne esasa ilişkin hüküm denir. Esasa ilişkin görüşün hukuki dayanağı, tarafların 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 216. maddesinde düzenlenen delilleri tartışabilecekleri hükmüdür.

Savcının mütalaası ne kadar önemli?

Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Ancak, savcının görüşü nihai bir karar değildir. Görüş, mahkeme savcısının sanığın dava dosyasında cezalandırılıp cezalandırılmayacağına ilişkin görüş ve düşüncesini ifade eder.

Mütalaa verildi ne demek?

Dikkate alınması gereken birleşik fiillerden biri de Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer almayan ancak kullanılan fiildir. Daha çok hukuk terminolojisinde kullanılan bu birleşik fiil grubu, bir fikri ifade etmek anlamına gelir.

Mütalaaya karşı savunma nasıl yapılır?

Görüşlere karşı nasıl savunma yapılır? Esasa ilişkin bir savunma yalnızca savcılığın görüşüne karşı yapılamaz. Savcılığın görüşünde belirtilmeyen, ancak iddianameye dahil edilen veya ek savunma hakkı verilmesiyle yargılamanın önceki aşamalarında tartışılan hususlar da esasa ilişkin savunmaya dahil edilmelidir.

Savcı mütalaasında beraat isterse ne olur?

Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.

Savcının verdiği kararı hakimi etkiler mi?

Hukuk hâkimi, ceza mahkemesinin beraat kararıyla bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin suçluluk değerlendirmesine ilişkin kararı da hukuk hâkimi açısından bağlayıcı değildir.

Duruşmada ilk söz kime verilir?

Sözlü duruşmada, katılımcı veya temsilcisi, Cumhuriyet savcısı, sanık ve avukatı veya kanuni temsilcisinin her biri söz hakkına sahiptir.

Mütalaa kimden alınır?

Bilimsel bilirkişi raporu kimden/nereden alınabilir? Dava tarafları, bilimsel bilirkişi raporunu, alanında uzmanlığı kanıtlanmış kişi veya kuruluşlara (dernekler, üniversitelerin ilgili bölümleri, laboratuvarlar vb.) doğrudan başvurarak alabilirler.

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.

Savcı adli kontrol isterse hakim tutuklama verebilir mi?

Adli kontrol tedbirlerine aykırılık ve sonuçları (CMK m. 11)

Mahkemede son sözü kim söyler?

Kanun koyucu konuşmasında sanığın avukatını sanığın ardından sıraladı. Kanunun açık ifadesinden de anlaşılacağı üzere, hüküm açıklanmadan önce son sözü söyleme hakkı yalnızca hazır bulunan sanığa aittir. Sanığın hüküm açıklanmadan önce son sözü söyleme hakkı, tıpkı delil sunma ve sorguya çekilme hakkı gibi kişisel bir haktır ve sanığın kendisi tarafından kullanılmalıdır.

Mütalaa sonrası ne olur?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 216. maddesine göre, savcının dava hakkındaki mütalaasını bildirmesinden sonra son söz, hüküm açıklanmadan önce hazır bulunan sanığa aittir. Bu sırada sanığa son söz verilmezse, adil yargılanma hakkına aykırı olarak savunma hakkının kısıtlanması gündeme gelir.

Savcının reddi mümkün mü?

Savcıların itirazı hukukumuzda düzenlenmemiştir. Ancak, Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun’un 46. maddesi askeri savcıların davadan çekilebileceğini hükme bağlamaktadır. “Askeri savcıların itirazı: Madde 46 – Askeri savcılara itiraz edilemez.

Mütalaa aşaması ne demek?

Esas hakkındaki mütalaa, duruşmada hazır bulunan savcının, iddianame ve iddianamede sunulan deliller ile kovuşturma aşamasında sunulan ve tartışılan delilleri göz önünde bulundurarak verilmesi gerektiğine inandığı kararı ortaya koyması anlamına gelir.

Müşteki mahkemeye gitmezse ne olur?

Şikayetçi, usulüne uygun bildirimden sonra mahkemeye gitmezse, kendisine zorla dava açılması kararı verilebilir. Zor kullanma kararı, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanacaktır.

Adliyede ifade verdikten sonra ne olur?

Adliyedeki ifadeden sonra ne olur? Adliyedeki ifadeden sonra savcı delilleri değerlendirir ve dava açılıp açılmayacağına karar verir. Yeterli delil varsa dava açılır ve mahkeme süreci başlar. Deliller yetersizse savcı kovuşturma açmamaya karar vererek soruşturmayı kapatabilir.

Savcının verdiği kararı hakimi etkiler mi?

Hukuk hâkimi, ceza mahkemesinin beraat kararıyla bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin suçluluk değerlendirmesine ilişkin kararı da hukuk hâkimi açısından bağlayıcı değildir.

Mütalaa delil midir?

Yargıtay ayrıca, görüşün yargılama makamlarına yol gösterici nitelikte takdirî bir delil olduğunu kabul etmektedir. Ancak, 08.04.2022 tarihli 7394 sayılı Kanun’un 5. maddesi, görüşün dinlenmesi zorunluluğunu düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 367. maddesine yeni bir fıkra ekleyerek önemli bir değişiklik yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gürcü Escort