Şarkışla kökeni nereden gelir?
“Şehr-i Kışla” (kışla kasabası) kullanımı Osmanlı döneminde de bulunmakta olup, Türkiye Cumhuriyeti Belediyeler Bakanlığı’na göre ilçenin 18. yüzyıldaki adı “Şehirkışla”dır. Bu kelimenin telaffuzu zamanla Şarkışla olarak değişmiş ve kayıtlara bu şekilde geçmiştir.
Sivas Şarkışla hangi Türk boyu?
Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.
Sivas Şarkışla Alevi mi?
Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.
Şarkışla nereli?
1992 yılında Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde doğdu.
Şarkışlanın neyi meşhur?
15 belediye ve 114 köyde 33.
Şarkışla ne anlama gelir?
Arapça kökenli olup “Ziraat” kavramıyla (kökü “Zr”den) ilgilidir. Tarım arazisi, tarımın yapıldığı yerdir.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Sivas’ta aşiret var mı?
Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Sivas’ta en çok Alevi hangi ilçede?
Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.
Sivaslılar Sünni mi?
İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.
Alevîler en çok hangi ilde?
Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.
Şarkışla adı nereden gelmiştir?
Şarkışla ismi kızın babası Şarbey’in isminden gelmektedir. İlçenin kuzey yamacındaki Turna Dağı ismi ise kızın babasının kendisine verdiği meraların bulunduğu ve kızın sürülerini otlattığı yer olması nedeniyle kızın isminden türemiştir.
Sivas Şarkışla Köyü neden terk edildi?
Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Kışla köyü, 15 yıl önce köye cinlerin yerleştiği söylentileri nedeniyle köylüler tarafından terk edildi.
Şarkışla da ne yenir?
Şarkışla YemekleriSOPS DISHSMANTISArababaşı ÇorbasıArabaşıSini MantıBulamaşİçli KöfteKüçük Mantı/BidelamaDuğurcükaşıMadımakHaluj/Hambal (Çerkes)Sulu KöfteSu BöreğiHingel4 satır daha
Sivas Şarkışla Köyü neden terk edildi?
Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Kışla köyü, 15 yıl önce köye cinlerin yerleştiği söylentileri nedeniyle köylüler tarafından terk edildi.
Sivas’ın en büyük ilçesi neresi?
Nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçe Merkez ilçe, nüfus yoğunluğu en az olan ilçe ise Doğanşar ilçesidir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe Merkez ilçe iken, en küçük ilçe Gölova ilçesidir. Büyükşehir statüsünde bir il olmadığından bir adet merkez ilçesi bulunmaktadır. Sivas (Merkez) Sivas’ın merkez ilçesidir.
Sivrialan köyü Alevi mi?
Sivrialan, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. Bir Alevi Türkmen köyüdür.
Sivas Şarkışla kaç?
Sivas Şarkışla arası mesafe 83 km olup en hızlı uçuşumuzla yolculuk yaklaşık 40 dakika sürmektedir.